Sorteer op

Flint

 

Vuursteen of keisteen, silex of flint ("flinterdun") is een gesteente dat vaak in klompen in kalksteen wordt aangetroffen en meestal bruin of grijs van kleur is. 
De in het tijdperk van het Laat-Krijt afgezette vuursteen concreties zijn zeer vorm rijk en variëren van langwerpige platen tot gewei- en botvormige stenen.
Het is een erg hard, glasachtig gesteente dat voornamelijk aangetroffen wordt in opgevulde graafgangen van kreeftachtige. 
Bij een harde slag op een stuk vuursteen ontstaat er vaak een schelpvormig breukvlak met scherpe kanten.
Dit ontstaat door een spanningsgolf in het gesteente door de inslag.
Het gesteente wordt vuursteen genoemd omdat een slag met een stuk vuursteen op een stuk ijzer of Pyriet kan resulteren in vonken, waarmee, met de nodige ervaring, een droog, brandbaar materiaal (zoals een plukje los katoen of gedroogd mos, of tondelzwam aangestoken kan worden.
De vonken ontstaan door kleine ijzerdeeltjes die spontaan in de lucht oxideren  waarbij veel warmte vrij komt zodat de deeltjes gaan gloeien.

Flint heeft een sterke connectie met de aarde. Het bevordert een goede doorstroming van energie in twee richtingen. Het helpt lichte energie die de kruin binnenkomt door het lichaam de aarde instromen, waarbij overtollige energie afgevoerd wordt en je goed aardt. En het helpt energie uit de aarde door het lichaam omhoog stromen en het lichaam voeden. Dit resulteert in een balans waarbij je goed in je kracht staat en afgestemd bent op je intuïtie en open staat voor boodschappen van boven. Het is daardoor een heel geschikte steen voor verschillende vormen van divinatie zoals tarot en de I Tjing, mediumschap, channelen en soortgelijke spirituele activiteiten. Vuursteen bevordert structuur, discipline en concentratie en kan hiermee chaotische en snel afgeleide mensen helpen om wat meer praktisch en doelgericht te worden.

Chakra: allemaal

 

© 2012 - 2024 Dragi Kamen® edelstenen en mineralen | sitemap | rss